Met ingang van 2019 geven de beste U23 Beloften-renners elkaar partij in een nieuw regelmatigheidscriterium met een reeks wedstrijden in België én Nederland. Hiermee is er na jaren een opvolger van de al eerder in Nederland verreden Beloftencompetitie.

Met de oprichting van de U23 Road Series bieden de Belgische en Nederlandse wielerbonden de U23-renners van beide landen een reeks van negen wedstrijden van maximaal 170 kilometer afstand aan, kalendermatig én geografisch evenwichtig verdeeld. Vijf koersen worden afgewerkt op Belgisch grondgebied, vier keer gaat het peloton aan de slag in Nederland.

Het peloton
Het gros van het peloton – maximaal 150 renners groot – wordt telkens gevormd door 24 teams die in elke wedstrijd van start zullen gaan. De rij van elf Belgische ploegen wordt hoofdzakelijk uitgemaakt door de Belgische UCI continentale wegploegen (“CP3”), de vast deelnemende Belgische clubploegen en een Belgische nationale selectie die samengesteld wordt door de bondscoach.

Uit Nederland nemen de Nederlandse UCI Continentale wegploegen, district teams, Nederlandse clubs, Regionale teams of een combinaties van bovenstaande entiteiten. Door een laagdrempelige reglementering en het alleen verrijden van individuele klassementen (geen ploegklassement) is een flexibele inzet van renners en ploegen mogelijk, met als doel zo veel mogelijk kwaliteit in iedere wedstrijd te kunnen laten rijden. (Het opstellen van CT-renners in de districtsploegen wordt toegestaan). Ook is hiermee een 3e competitie mogelijk naast de huidige Top- en Clubcompetitie.

Het deelnemersveld wordt verder aangevuld door het uitreiken van een wildcard welke door de organisaties uitgereikt worden.

Wedstrijden op niveau
Door het opzetten van dit project willen Belgian Cycling en de KNWU hun U23-categorie opwaarderen met een volledig seizoen van gezamenlijke wedstrijden op niveau in Nederland en België.

Wedstrijdprogramma U23 Road Series

26 februari Brussel – Opwijk (BEL)
25 maart Wim Hendriks Trofee (NED)
5-6 mei Internationaal Beloftenweekend (NED)
18 mei Kersenronde (NED)
28 mei Omloop het Nieuwsblad (BEL)
1 juli GP Color Code Bassenge (BEL)
9 juli Omloop der Zevenheuvelen (NED)
30 juli Hel van Voerendaal (NED)
30 augustus Memorial Danny Jonckheere – Oudenburg (BEL)
9 september Angreau-Honnelles (BEL)

 

Deel dit bericht: