Met ingang van 2019 geven de beste U23 Beloften-renners elkaar partij in een nieuw regelmatigheidscriterium met een reeks wedstrijden in België én Nederland. Hiermee is er na jaren een opvolger van de al eerder in Nederland verreden Beloftencompetitie.

Met de oprichting van de U23 Road Series bieden de Belgische en Nederlandse wielerbonden de U23-renners van beide landen een reeks van negen wedstrijden van maximaal 170 kilometer afstand aan, kalendermatig én geografisch evenwichtig verdeeld. Vijf koersen worden afgewerkt op Belgisch grondgebied, vier keer gaat het peloton aan de slag in Nederland.

Het peloton
Het gros van het peloton – maximaal 150 renners groot – wordt telkens gevormd door 24 teams die in elke wedstrijd van start zullen gaan. De rij van elf Belgische ploegen wordt hoofdzakelijk uitgemaakt door de Belgische UCI continentale wegploegen (“CP3”), de vast deelnemende Belgische clubploegen en een Belgische nationale selectie die samengesteld wordt door de bondscoach.

Uit Nederland nemen de Nederlandse UCI Continentale wegploegen, district teams, Nederlandse clubs, Regionale teams of een combinaties van bovenstaande entiteiten. Door een laagdrempelige reglementering en het alleen verrijden van individuele klassementen (geen ploegklassement) is een flexibele inzet van renners en ploegen mogelijk, met als doel zo veel mogelijk kwaliteit in iedere wedstrijd te kunnen laten rijden. (Het opstellen van CT-renners in de districtsploegen wordt toegestaan). Ook is hiermee een 3e competitie mogelijk naast de huidige Top- en Clubcompetitie.

Het deelnemersveld wordt verder aangevuld door het uitreiken van een wildcard welke door de organisaties uitgereikt worden.

Wedstrijden op niveau
Door het opzetten van dit project willen Belgian Cycling en de KNWU hun U23-categorie opwaarderen met een volledig seizoen van gezamenlijke wedstrijden op niveau in Nederland en België.

Coronavirus ook in 2021 plaaggeest
Het coronavirus gooide net als in 2020 ook in 2021 roet in het eten waardoor het gros van de wedstrijden werd afgelast. De hoop van veel organisaties was dan ook gericht op 2022, het jaar waarin de meeste mensen zouden zijn gevaccineerd. Een nieuwe variant van het coronavirus zorgt er echter voor dat de eerste in een reeks van tien wedstrijden ook dit jaar van de kalender is geschrapt. Het organisatiecomité van de Belgische openingswedstrijd Brussel Opwijk (27 februari) zag geen andere uitweg dan ook dit jaar een vette streep door hun wedstrijd te zetten. Laten we hopen dat de Wim Hendriks Trofee op 27 maart dit jaar wel verreden kan worden. Wij als organisatiecomité van de Hel van Voerendaal hebben er in ieder geval alle vertrouwen in dat onze wedstrijd dit jaar kan doorgaan.

Wedstrijdprogramma U23 Road Series

27 februari 2022 Brussel-Opwijk (BEL)
27 maart 2022 Wim Hendriks Trofee (NED)
6-8 mei 2022 Internationaal Beloftenweekend (NED)
26 mei 2022 Kersenronde (NED)
29 mei 2022 GP Color Code Bassenge (BEL)
2 juli 2022 Omloop het Nieuwsblad (BEL)
9 juli 2022 Omloop der Zevenheuvelen (NED)
7 augustus 2022 Hel van Voerendaal (NED)
4 september 2022 GP Albert Fauville-Baulet (BEL)
10 september 2022 Angreau-Honnelles