Met ingang van 2019 geven de beste U23 Beloften-renners elkaar partij in een nieuw regelmatigheidscriterium met een reeks wedstrijden in België én Nederland. Hiermee is er na jaren een opvolger van de al eerder in Nederland verreden Beloftencompetitie.

Met de oprichting van de U23 Road Series bieden de Belgische en Nederlandse wielerbonden de U23-renners van beide landen een reeks van negen wedstrijden van maximaal 170 kilometer afstand aan, kalendermatig én geografisch evenwichtig verdeeld. Vijf koersen worden afgewerkt op Belgisch grondgebied, vier keer gaat het peloton aan de slag in Nederland.

Het peloton
Het gros van het peloton – maximaal 150 renners groot – wordt telkens gevormd door 22 teams die in elke wedstrijd van start zullen gaan. De rij van elf Belgische ploegen wordt hoofdzakelijk uitgemaakt door de Belgische UCI continentale wegploegen (“CP3”), de vast deelnemende Belgische clubploegen en een Belgische nationale selectie die samengesteld wordt door de bondscoach.

Uit Nederland nemen de Nederlandse UCI Continentale wegploegen, district teams, Nederlandse clubs, Regionale teams of een combinaties van bovenstaande entiteiten. Door een laagdrempelige reglementering en het alleen verrijden van individuele klassementen (geen ploegklassement) is een flexibele inzet van renners en ploegen mogelijk, met als doel zo veel mogelijk kwaliteit in iedere wedstrijd te kunnen laten rijden. (Het opstellen van CT-renners in de districtsploegen wordt toegestaan). Ook is hiermee een 3e competitie mogelijk naast de huidige Top- en Clubcompetitie.

Het deelnemersveld wordt verder aangevuld door het uitreiken van drie wildcards welke door de organisaties uitgereikt worden.

Wedstrijden op niveau
Door het opzetten van dit project willen Belgian Cycling en de KNWU hun U23-categorie opwaarderen met een volledig seizoen van gezamenlijke wedstrijden op niveau in Nederland en België. Bekijk hier het reglement van de U23 Road Series.

Coronavirus ook in 2021 plaaggeest
Het coronavirus gooit net als in 2020 ook dit jaar voor veel wedstrijden roet in het eten. Het programma van de U23 Road Series moest finaal op de schop. De wedstrijdreeks voor Nederlandse en Belgische talenten zag met Brussel Opwijk (28 februari), Wim Hendriks Trofee (27 maart) de Kersenronde Mierlo (13 mei) en de Ronde van Twente (3 juli) al vier wedstrijden wegvallen. Daarnaast zijn de GP Tombroek in Rollegem, de GP Colar Code Bassenge en het H4A Beloften Weekend verplaatst. Eerstgenoemde ging van 18 april naar 18 september, de GP Colar Code van 30 mei naar 3 juli de datum van Twente en de wedstrijd in Philippine van 7-10 mei naar 29 en 30 oktober. Het programma ziet er nu als volgt uit:

Omloop Het Nieuwsblad, België (26 juni)

GP Colar Code Bassenge, België (3 juli)

Hel van Voerendaal, Nederland (1 augustus)

GP Albert Fauville, België (5 september)

GP Tombroek, België (18 september)

H4A Beloften Weekend, Nederland (29-30 oktober)