Hel van Voerendaal, magneet voor aanstormend wielertalent

De Hel van Voerendaal – die toch vooral bedoeld is voor het aanstormend wielertalent – kan bogen op een rijke geschiedenis. De erelijst waarop namen staan van renners die in vroegere jaren of thans als prof hun woordje meespreken is daarvan een bewijs. De eerste Ronde van Voerendaal werd verreden in het jaar 1936. De opbrengst van de wedstrijd was uitsluitend bestemd voor de armen van de gemeente Voerendaal, een zeer lofwaardig doel dat een groot succes werd. Het was tevens ook de eerste wedstrijd van dit formaat dat door de nieuwe bond (N.W.B) op de weg georganiseerd werd. Winnaar in de categorie amateurs en onafhankelijken werd een zekere Kempeners.
 
De eerste twee prof edities werden gewonnen door Kees Pellenaars (1941-1942). Maar ook namen als Joop Zoetemelk, Ludo Peeters, Ad Wijnands en Johan van der Velde prijken op de erelijst van de Ronde van Voerendaal, later omgedoopt naar Hel van Voerendaal. Het organisatiecomité van de Hel van Voerendaal was ook betrokken bij de organisatie van de Wereldkampioenschappen van 1967 in Heerlen. Het parcours van het WK liep voor een groot deel over Voerendaals grondgebied met de Bergseweg als een van de scherprechters. De Belg Eddy Merckx wist op die dag de kampioenstrui te veroveren voor Nederlands favoriet Jan Janssen.

In 2005 werd de naam van de Ronde van Voerendaal verandert in Hel van Voerendaal  die in dat jaar gewonnen werd door Robert Geesink. In 2006 organiseerde Rondecomité ’64 Voerendaal het Nederlands kampioenschap voor nieuwelingen en junioren. Robin Chaigneau werd Nederlands Kampioen bij de junioren voor Boy van Poppel en Ramon Sinkeldam. Diezelfde Robin Chaigneau wist in 2008 opnieuw in Voerendaal te winnen. In het jaar 2013 finishte de koninginnenrit van Olympia’s Tour met als startpunt Bocholtz in Voerendaal. Een zware rit door de Limburgse heuvels die in barre weersomstandigheden werd gewonnen door Dylan van Baarle.
 
De “Hel” maakte vanaf 2005 deel uit van de KNWU beloftecompetitie en na twee jaar Topcompetitie (2015-2016) en twee jaar Clubcompetitie (2017-2018) maakt men momenteel deel uit van de U23 Road  Series. Deze competitie is een samenwerkingsverband tussen de KNWU en Belgische Bond. De eerste editie werd in 2019 gewonnen door de Belg Lauren Huys die in de laatste ronde wegreed uit een kleine kopgroep en solo de finish in Ransdaal passeerde. Helaas moesten de edities van 2020 en 2021 vanwege corona worden afgelast.
 
In de 2022 kon dan eindelijk de 55e editie van de Hel van Voerendaal van start gaan. De overwinning was met Alec Segaert opnieuw voor een Belg. Limburger Jordan Habets finishte in zijn eigen regio op een knappe 3e plaats.

Erelijst vanaf 2005

Deel dit bericht: