Limburg Cycling Classics 2022

Na twee jaren van verschuivingen en afgelastingen lijkt het erop dat er dit jaar weinig of geen aanpassingen aan de wielerkalender nodig zullen zijn. Vele organisaties zijn momenteel bezig met het aanvragen van vergunningen, het vastleggen van contracten en het bij elkaar zien te krijgen van de benodigde financiële middelen. Zo ook de vijf Limburgse wielerwedstrijden die verenigd zijn onder de naam Limburg Cycling Classics. De bijdrage die ze, of mag ik zeggen we, krijgen van de bij Limburg Cycling aangesloten partners is hierbij een grote steun.

Op zaterdag 2 april mag de Volta Limburg Classic namens de verenigde Limburgse wielerkoersen de spits afbijten. Deze wedstrijd wordt soms ook wel gezien als het kleine broertje van de Amstel Gold Race. De wedstrijd maakt deel uit van UCI Europe Tour en is geclassificeerd als UCI 1.1 wedstrijd. Dit betekent dat er zowel Pro Tour, Pro Continentale als Continentale ploegen aan de start mogen verschijnen. Start en finish zijn gelegen op de kasseien van de Diepstraat in Eijsden. Het parcours is door de jaren heen vaak verandert dus het zou zomaar kunnen dat dit ook nu weer het geval is. Zwaar zal het in ieder geval zeer zeker worden.

De tweede koers in het rijtje van vijf is de Nummer 1 Ton Dolmans Trofee op zondag 8 mei. Deze klassieker is onderdeel van de Schwalbe Topcompetitie die dit jaar zeven wedstrijden telt. De wedstrijd kent niet de historie die de vier andere Cycling Classics hebben, echter dat wil niet zeggen dat hij daarom voor hen onder doet. Met start en finish in Stein en een route waarin bekende kuitenbijters als Snijdersberg, Slingerberg en Adsteeg zijn opgenomen moge duidelijk zijn dat het geen makkie zal worden.

Na de Ton Dolmans Trofee is het op zondag 12 juni de beurt aan de Ronde van Limburg. Deze wedstrijd is voor het eerst gereden in het jaar 1948 en is hiermee de oudste klassieker van Limburg. De wedstrijd maakt net als de Ton Dolans Trofee en de Eurode Omloop deel uit van de Schwalbe Topcompetitie. Gestart wordt in Stein en de laatste jaren ligt de finishlijn in Genhout. De route door het Limburgse heuvellandschap doet beruchte beklimmingen als Keutenberg, Cauberg en Eyserbosweg aan. Het laatste deel van de wedstrijd wordt gereden in de nabijheid van Genhout, waarbij telkens de Adsteeg moet worden beklommen. Ook deze koers is zoals men zegt geen kattenpis.

De vierde koers in het imposante rijtje is op zondag 7 augustus onze eigen Hel van Voerendaal, een wedstrijd met eveneens een rijke historie en winnaars van naam. ‘De Hel’ zoals hij in de volksmond wordt genoemd maakt als enige van de Limburgse klassiekers deel uit van de U23 Road Series. Deze reeks van tien wedstrijden waarvan er vijf in Nederland en vijf in België plaatsvinden is ontstaan uit een samenwerking van de KNWU en de Belgische wielerbond. Aan deze competitie mogen alleen renners onder de 23, dus beloften, deelnemen. Het moge dus duidelijk zijn dat wij als enige van de vijf inzetten op de echte jonge talenten die zich allen in de kijker proberen te rijden bij de profploegen. ‘De Hel’ wordt verreden op een selectief rondje met normaliter de bij alle wielerliefhebbers bekende beklimmingen van Bergseweg en Fromberg. Helaas ontbreken beiden dit jaar vanwege wegwerkzaamheden. Dit neemt niet weg dat de heren coureurs dit jaar wederom een pittig afmattend rondje krijgen voorgeschoteld. Gestart wordt op het mooie Résidence Valkenburg park in Schin op Geul, de finishlijn is getrokken op de klim van de Kerkveldweg te Klimmen.

De laatste in het rijtje van de Limburg Cycling Classics is de HLB van Daal Eurode Omloop welke op zondag 11 september verreden wordt. De Eurode Omloop in Kerkrade is het slotstuk van de Schwalbe Topcompetitie. Op een rondje van net iets meer dan tien kilometer strijden de mannen op de flanken van het angstaanjagende Duivelsbos om winst in het bergklassement. De renner die deze klim het beste verteerd maakt grote kans de wedstrijd winnend af te sluiten. Liefst 14 keer mag men zich op deze steile bult omhoog hijsen. Deze wedstrijd die na enige jaren inactiviteit in 2009 nieuw leven werd ingeblazen gaat al jaren van start op de markt in Kerkrade. De renner die deze mooie koers aan zijn erelijst weet toe te voegen zal op diezelfde markt zijn handen in de lucht mogen steken.

Ik zou zeggen er staat genoeg schoons op het programma. Als echte wielerliefhebber loont het de moeite alle vijf de wedstrijden met een bezoek te vereren. U zult er zeker geen spijt van krijgen want koersen in de Limburgse heuvels staat op welk niveau of in welke competitie dan ook, garant voor spanning en sensatie. Laten we eerlijk zijn waar en bij welke sport krijg je nog gratis zoveel geboden. Tot dan!

Deel dit bericht: