Volledig Belgisch podium bij 54e Hel van Voerendaal

Het podium van de 54e editie van de Hel van Voerendaal kende op zondag 4 augustus een volledig Belgisch podium. Winnaar van de loodzware editie werd de Belg Laurens Huys (Lotto-Soudal U23) die na een korte solo luid juichend de finishlijn in Ransdaal passeerde. Zijn ploeg en landgenoot Sander de Pestel kwam 32 seconden later eveneens solo als tweede over de streep. Een luttele vier tellen later won Stan van Tricht de sprint van een tien man sterke achtervolgende groep. De renner uit het  GM Recycling Team zorgde daarmee voor een volledig Belgisch podium. Rens Tulner (WV De Jonge Renner) was op een vierde plek de eerste Nederlander in de dag uitslag.

Om 13.00 uur vertrok een peloton van 143 renners onder een stralend zonnetje vanaf Topparken Residénce Valkenburg voor een tocht van 166 kilometer door de Limburgse heuvels. Negen ronden van 18,4 kilometer waarin iedere keer de Ransdalerstaat, Kerkveldweg, Bergseweg, Ribbelheideweg en de Fromberg moesten worden beklommen. Onder een fel brandend zonnetje een loodzware klus dus. Na een geneutraliseerd gedeelde van iets meer dan 2 kilometer werd op de finishlijn in Ransdaal het officiële startsein gegeven.

Hel 2019 3De eerste aanvallers van de dag waren Wouter van Hulst (Gaverzicht-BE Okay) en Liam Slock (GM Recycling). Voor eerstgenoemde ging het echter te hard hij moest al snel Slock laten gaan. Lang bleef van Hulst echter niet alleen, hij kreeg gezelschap van eerst Nick Brabander (VolkerWessels-Merckx) en later ook van Danny van der Tuuk (Metec-TKH p/b Mantel), Minne Verboom (SEG Racing Academy). Dit kwartet fietste – mede doordat het peloton aan de wnadel ging –  al snel een voorsprong van anderhalve minuut bij elkaar. Deze voorsprong zou oplopen tot maximaal tweeënhalve minuut maar bij het ingaan van de tweede ronde was deze alweer geslonken tot twee minuten en vijf seconden.

In die tweede ronde was het Wim Wittenberg (WV De Jonge Renner) die even in de tegenaanval ging maar zijn missie was kansloos. Bij de derde passage aan de finish mocht er gesprint worden om punten voor de groen trui en het was Slock die er met de volle buit van 3 punten vandoor ging. Een uitgedund peloton met de drager van het groen – Laurens Huys – passeerde de streep 1’35 na de kopgroep. Niet lang daarna vormde zich achter de vier vooraan een achtervolgende groep van 8 renners: Luuk van Gestel (Wieler Ploeg Groot Amsterdam), Laurens Huys (Lotto-Soudal U23), Marvin Tasset (Wallonie-Bruxelles Development Team), Célestin Leyman (EFC-L&R-Vulsteke), Ward Vanhoof (Lotto-Soudal U23), Jonas Smet (Baguet-MIBA-Indulek-Derito CT), Jens Du Four (Home Solution-Soenens), Sven Burger (SEG Racing Academy). Deze groep naderde als snel tot op 30 seconden maar ook het peloton hield flink de vaart erin. Hierdoor kregen we vlak voor het ingaan van de vijfde ronde een algemene hergroepering van voren. Lang duurde dit echter niet want het was Liam Slock (GM Recycling) – winnaar van de eerste tussensprint – die de knuppel weer in het hoenderhok gooide. Hij kreeg gezelschap van Danny van der Tuuk (Metec-TKH p/b Mantel), Sander de Pestel (Lotto-Soudal U23), Célestin Leyman (EFC-L&R-Vulsteke), Stan van Tricht (GM Recycling). Achter de kopgroep een totaal verbrokkeld veld met overal renners.

Bij het ingaan van de zesde ronde had het kwintet vooraan 45 seconden voorsprong op een eerste peloton van 24 renners. Liam Slock pakte op de meet weer de volle drie punten in de strijd om het groen, voor van Tricht en de Pestel die er 2 en 1 punt aan over hielden. Nadat eerst Kamiel Bonneu (Home Solution-Soenens) het in zijn eentje geprobeerd had vormde zich later een tien koppige achtervolgende groep met Marijn van den Berg (Metec-TKH p/b Mantel), Stijn Siemons (Van Eyck Sport), Laurens Huys (Lotto-Soudal U23), Thomas Vereecken (Lotto-Soudal U23), Luca van Boven (GM Recycling), Jari Snyers (Aluvano Development Team), Lothar Verhulst (EFC-L&R-Vulsteke), Kamiel Bonneu (Home Solution-Soenens), Ide Schelling (SEG Racing Academy). De tien volgden op 1 minuut van de koplopers. Het duo Ward Vanhoof (Lotto-Soudal U23) en Sylvain Moniquet (Wallonie-Bruxelles Development Team) wisten de sprong naar de achtervolgers te maken waardoor deze groep werd uitgebreid naar 12 renners.

Hel 2019 2Bij het ingaan van de zevende ronde bedroeg het verschil tussen kopgroep en achtervolgers 45 seconden, maar dat zou al snel teruglopen naar 20 seconden. Het peloton leek zich bij de stand van zaken neer te leggen, het tempo was er hier uit. Op 50 kilometer van het eind waren er nog 73 van de 143 renners in strijd, de rest stond al onder de douches. Ondanks alles wisten nog zes renners de sprong van het peloton naar de achtervolgende groep te maken en hadden we 5 leiders en 18 achtervolgers. Het verschil tussen kopgroep en achtervolgers was weer opgelopen naar 35 seconden.

Liam Slock slokte aan het eind van de zevende ronde ook de laatste drie punten voor de groene trui op, waardoor zijn totaal op 9 punten kwam. Voor Nederlands Kampioen David Dekker (Metec-TKH p/b Mantel) zit de wedstrijd er op, hij knijpt in de remmen. Gele trui drager Jordi Meeus (SEG Racing Academy) zit in een groep op 1’30 van de leiders, voor hem zit winst in Voerendaal er niet meer in. De winnaar moest gezocht worden in de kop of achtervolgende groep. De wedstrijdsituatie verandert in de finale van minuut tot minuut. Achter de vijf koplopers brak de achtervolgende groep in stukken. Liam Slock had blijkbaar te veel krachten verspeeld bij de sprints om het groen, hij moest de kopgroep laten gaan.

Bij het ingaan van de laatste ronde hadden de vier vooraan nog slechts 20 tellen voorsprong op een groep van zes achtervolgers met Laurens Huys die een sterke indruk maakte. Op iets meer van 10 kilometer van het eind wisten de achtervolgers zich bij de koplopers te voegen en kregen we acht leiders Thomas Vereecken (Lotto-Soudal U23), Lothar Verhulst (EFC-L&R-Vulsteke), Ide Schelling (SEG Racing Academy), Laurens Huys (Lotto-Soudal U23), Sander De Pestel (Lotto-Soudal U23), Célestin Leyman (EFC-L&R-Vulsteke), Stan van Tricht (GM Recycling),  Marijn van den Berg (Metec-TKH p/b Mantel). De Belg Thomas Vereecken (Lotto-Soudal U23) was de eerste die zich van de rest van de koplopers wilde ontdoen, hij pakte 10 seconden. Het trio Laurens Huys (Lotto-Soudal U23), Célestin Leyman (EFC-L&R-Vulsteke) en Lothar Verhulst (EFC-L&R-Vulsteke) wist even later bij hem aan te sluiten waardoor we vier Belgen aan de leiding kregen. Op de klim van de Ribbelsheideweg liet Laurens Huys zijn medevluchters terplekke en liep al snel uit naar een voorsprong van meer dan 30 seconden. Hel 2019 1Ploeggenoot Vereecken beschermde zijn vlucht door Leyman en Verhulst het werk te laten doen. Achter groende trui drager Laurens Huys liep het weer samen waardoor Sander de Pestel – eveneens Lotto-Soudal U23 – zijn kans schoon zag om achter zijn ploegmakker naar plek twee te soleren. Laurens Huys toonde zich dus uiteindelijk de sterkste op het loodzware parcours in Voerendaal. De 20 jarige Belg was dolblij met de winst in de 54e Hel van Voerendaal, zijn vreugdekreten waren tot ver in Ransdaal te horen. Laurens de Pestel maakte het feestje van Lotto Soudal U23 compleet door als tweede te finishen. Stan van Tricht  zorgde zoals gezegd voor een volledig Belgisch podium. Rens Tulner van WV de Jonge Renners werd knap vierde en was daarmee de eerste Nederlander.

Rondemiss Denise Finken zorgde met een mooi boeket bloemen en kussen ervoor dat ook de huldiging voor de mannen een waar feestje werd. Wethouder van Sport Ruud Braun die de gemeente Voerendaal vertegenwoordigde mocht de mooie trofeeën opgebouwd uit Kunradersteen en een wieler gerelateerd ornament uitreiken aan de nummers 1 t/m 3. Erevoorzitter Piet Vincken reikte de bokaal aan de winnaar van het BikeMedical bergklassement uit aan Liam Slock. Jan Onderstal KNWU Coördinator Nederland wegsport mocht even later de gele trui uitreiken aan Jordi Meeus (SEG Racing Academy). De 21 jarige Belg finishte als 22e en wist zijn gele trui met succes te verdedigen. Xavier Vandermeulen sportsecretaris weg van de KBWB mocht de groene trui overhandigen aan zijn landgenoot Laurens Huys die naast de overwinning ook deze trui wist te behouden.

We kunnen als Wielercomité ’64 Groot Voerendaal terugkijken op een zeer geslaagd evenement. Mooi weer, een mooie wedstrijd, een goed juryrapport en heel veel tevreden mensen, wat wil je nog meer. De U23 Road Series zijn een aanwinst voor het wielrennen en de Hel van Voerendaal is één van de topwedstrijden uit deze competitie. Jan Onderstal van de KNWU verklapte gisteren tijdens zijn interview met microfonist Wiel Senden dat men van plan is de competitie uit te breiden met enkele Duitse teams. De Hel van Voerendaal zal er in ieder geval weer bij zijn. Wij danken tevens alle mensen die op wat voor manier dan ook hebben bijgedragen aan het succes van ons evenement. Hierbij wil ik zeker de grote groep verkeersregelaars – die een vaak ondankbare taak hebben – noemen, zonder hen geen wedstrijd.

Jan Bock
Wielercomité ’64 Groot Voerendaal

Deel dit bericht: